De AEX-index in Amsterdam noteerde aan het begin van de middag 0,1 procent hoger op 358,38 punten. De MidKap bleef ongewijzigd op 539,97 punten. De beurs in Frankfurt daalde 0,1 procent en Londen bleef onveranderd. De CAC40-index in Parijs zakte 0,8 procent onder aanvoering van medicijnenfabrikant Sanofi, die ruim 4 procent verloor.
Een sterker dan verwachte toename van de Chinese inflatie zorgde voor enige koersdruk. De inflatie in China kwam in april uit op 2,4 procent. In maart bedroeg de inflatie nog 2,1 procent. Beleggers vrezen dat Peking door de oplopende inflatie mogelijk zal afzien van verdere stimuleringsmaatregelen.
Rente
De focus is daarnaast gericht op het rentebesluit van de Britse centrale bank, de Bank of England. De rente in Groot-Brittannië staat al op de laagste stand in de geschiedenis van 0,5 procent. Economen denken niet dat daar een wijziging in zal komen. De centrale bank van Zuid-Korea verlaagde eerder op dag wel het rentetarief. Het land volgde daarmee de centrale banken in Europa, Australië en India, die eerder deze maand hun rentetarieven al verlaagden.
In de AEX stonden supermarktconcern Ahold en informatieleverancier Wolters Kluwer onderaan met minnen van 1 procent. Grootste stijger was SBM Offshore met een winst van 2,1 procent. Volgens analisten van KBC heeft de maritiem dienstverlener een ,,erg goede kans” op de verkoop of verhuur van een drijvend platform aan Shell, voor een project in de Golf van Mexico.
Staal
ArcelorMittal volgde met een plus van 1,5 procent. Het staalconcern zal vrijdag de kwartaalcijfers bekendmaken.
In de MidKap zakte internetbroker BinckBank bijna 2 procent. Het aandeel klom woensdag nog meer dan 8 procent door speculatie op een mogelijke overname door de Britse bank HSBC.
Madrid
In Madrid klom Repsol 0,2 procent. Het Spaanse oliebedrijf heeft de winst in het eerste kwartaal zien stijgen dankzij hogere volumes en verbeterde raffinagemarges.
De euro was 1,3154 dollar waard, tegen 1,3176 dollar bij het slot van de Europese beurzen op woensdag. De prijs van Amerikaanse olie daalde 0,4 procent tot 96,26 dollar per vat. Brentolie werd 0,5 procent goedkoper, op 103,87 dollar.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl